Strusie Afrykańskie są ptakami nielotnymi , zamieszkują półpustynie i sawanny Afryki. Ptaki te są największymi żyjącymi obecnie ptakami na ziemi. Wysokość samców dochodzi do 2,7m i ważą do 160 kg. Samice są mniejsze, osiągają wzrost 2m   przy masie ciała do 130kg. Są to ptaki nieme.  Jako jedyne mają dwupalczaste łapy zakończone długim pazurem (około 7cm). Blisko jedną trzecią wysokości strusia stanowi długa elastyczna szyja zbudowana z 19 kręgów dzięki której ptaki mają możliwość swobodnej penetracji terenu dla zdobycia pożywienia. Dziób strusia jest szeroki i płaski z dwoma nozdrzami, co ułatwia chłodzenie. Podczas upałów często bywa otwarty. Strusie odznaczają się doskonałym wzrokiem, widzą nawet na odległość 3 km. Dzięki wysoko osadzonej głowie i ogromnym oczą (jedna gałka waży około 60g) mają bardzo dalekie i szerokie pole widzenia. Z tego względu w środowisku naturalnym w najbliższym sąsiedztwie strusi spotyka się często inne zwierzęta np. antylopy i zebry, które czują się tam bezpieczne. U strusi stosunkowo słabo rozwinięty jest  węch i smak. Natomiast mają bardzo dobry słuch, dzięki  szerokim otworom  słuchowym,  rejestrują nawet najsłabsze dźwięki i w ten sposób usprawniają swój system obronny.

Galeria

Copyright © 2017 Strusi Folwark